Menü
Bezár ×

Dr. Meskó Bertalan, orvosi jövőkutató, a The Medical Futurist Institute alapítója és vezetője

Téma: Dr. Meskó Bertalan orvosi jövőkutató neve ismerősen cseng a világban. Nemzetközi egészségügyi konferenciák keresett keynote speaker-e Japántól Svájcig, Európától Észak-Amerikáig. Létrehozója a budapesti bázisú The Medical Futurist-nek, amely egyszerre kutatja, előrejelzi és így formálja is a holnap egészségügyét. Utóbbit például azzal, hogy számos nagyvállalat vezetőit inspirálja a témában, illetve konkrét terveket készít a megbízóinak, köztük külföldi kormányok egészségügyi háttérintézményeinek is. Ők alkották meg azt a rendszert, ami szerint a National Geographic felépítette a népszerű Mars sorozatának egészségügyi képét. Hivatásuk, így vendégünk hivatása is kristálytiszta: Segítség a digitális egészségügyi technológiák megértésében azért, hogy az egészségügy is megérkezzen a 21. századba. Legyen szó akár a megelőzésről, a kórházakról és terápiákról, akár pedig a gyógyszeriparról. Kutatási anyagaikat, online kurzusaikat kizárólag angol nyelven teszik közzé, de úgy fogalmazzák meg, hogy az a vájt fülű bennfenteseken túl a szélesebb, ám még érdeklődő közönség számára is érthető legyen. A The Medical Futurist rendszerszerűen használja a legújabb technológiákat, így a ChatGPT éppen aktuális verziója is “nekik dolgozik”. Talán ezért sem lepődött meg Bertalan, amikor a debreceni egyetem orvostanhallgatóinak egyike a kurzusára beadandó dolgozatát már hónapokkal ezelőtt is ennek segítségével készítette el. Azt, hogy erre a tudós milyen választ adott neki, biztosan meg fogja osztani velünk is.
Meskó doktort arra kértem, hogy a mesterséges intelligencia megértését és az orvoslás jövőjét egyetlen rövid előadásban foglalja össze – lásd még: lehetetlen küldetés -, s utána válaszoljon az ezekkel kapcsolatos kérdéseinkre a színpadon és a kerekasztal-beszélgetésekben egyaránt.


Dr. Meskó Bertalan orvosként végzett 2009-ben a Debreceni Egyetemen Weszprémy díjasként, 2012-ben PhD fokozatot szerzett a klinikai genomika területén. Az Egyesült Államokban 2014-ben megjelent, The Guide to the Future of Medicine, című könyve az Amazon globális top 100-as listájába is bekerült. Több mint 500 előadást tartott a jövő orvoslásáról a Yale, Stanford és Harvard Egyetemektől egészen az Egészségügyi Világszervezet központjáig. A Singularity University által a NASA központjában szervezett exkluzív Futuremed kurzus előadója is volt. Megjelent már cikke a jövő orvoslásáról a CNN főoldalán, megemlítették már a New York Times-ban, a TIME magazinban, a FORBES-ban, és a BBC-ben is. Tudományos publikációi jelentek meg a British Medical Journal lapjain, dolgozik kormányokkal, a WHO-val és az Amerikai Orvosszövetséggel a mesterséges intelligencia biztonságos orvosi használata érdekében. A Magyar Tudományos Akadémia Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottságának tagja. 

Téma: Milyen lesz az életünk a COVID után? Felértékelődik-e magán és üzleti életünkben az egészségügy? Jobban figyelünk-e a testünkre? Hogyan segít mindebben a digitalizáció és a technológia? Mennyire kell “odaadnunk” az adatainkat?