Menü
Bezár ×

Steigervald Krisztián – partner SteiGen Tanácsadó Kft., író és mentor

Téma: Az elfogadás, a figyelem és egy misszionárius. Igazi nagyágyúval zárjuk 2023 első félévét. Steigervald Krisztián nem először vendégünk, de minden alkalommal valami mást, valami meghökkentőt, valami eredetit hoz nekünk. Kevcsinálóként álljon itt néhány sor tőle: ”Képesek vagyunk-e figyelni egymásra, tanulni más generációktól, vagy rögtön azt mondjuk „Bezzeg az én időmben…”? Milyen értékrendek, szokások változtak meg a digitális tér megjelenésével, miért nem köszönnek a diákok a tanárnak, miért nézünk evés közben videót az okoseszközön és miért hat olyannyira a gyerekek értékrendjére az influencerek világa? Tanulható-e a figyelem? Miben tér el ez a generációknál? Míg régen simán elolvastunk egy Dosztojevszkij művet vagy megnéztük egy három és fél órás színházi előadás keretében, ma egy fél oldal olvasása közben is elkalandozunk… Hol van a mélységi olvasás, miért mindent csak audio-vizuális tartalomként tudunk fogyasztani, abból is néha csak 1-2 percet…?” Krisztián missziója a generációs hídépítés, melynek alapja az elfogadás. „A ’60-as években készítették el az első olyan számítógépet, amely több processzorral is rendelkezett, így egyszerre két, vagy akár több feladatot is el tudott végezni párhuzamosan. Ezt a funkciót nevezték el multitasking-nak. Szerintem nincs olyan ember ma, aki ne ismerné ezt a szót: de nem a számítógépek világából, hanem mint emberi képesség. Pedig nem az. Az agyunk ugyanis nem gép, bármennyire is szeretnénk úgy tekinteni rá. De mára beépült a szótárunkba ez a szó, mint humán készség, és vannak olyan embertársaink, akik őszintén hiszik, hogy képesek a multitasking-ra. Ahogy változik a világ (a makro-környezet), úgy alakul át a nyelvünk, a beszédünk. És ez csak egy-két kiragadott példa a rengeteg változás közül, ami érintett minket, embereket. Még mennyi-mennyi minden történt az elmúlt 60-80 évben, ami gyökereiben változtatta meg azt a tapasztalati környezetet, amit úgy hívunk: gyerekkor. Amikor mindenki megtanulja, megtanulhatja, mit is jelent neki a Föld. Hogyan kell itt élni, és hogyan kell a többi emberrel együtt élni. Számomra ez a generációs változás.” – részlet a könyvből. Az elfogadás, generációs motivációk különbségét, összefüggéseit mutatja meg az új könyv.


Téma: Generációk harca – és békéje. Steigervald Krisztián Generációk harca címmel publikált sikerkönyvet arról, hogyan érthetik meg egymást a különféle generációk – ha pedig mégsem értenék meg, akkor miért nem. Krisztián ma az ország egyik legnépszerűbb előadója, s már az új könyvén dolgozik.

Trunk Tamás a Z-generáció szószólója. Fáradhatatlan és megállíthatatlan. Amellett, hogy ifjúsági olimpikon alpesi síelő, rádióműsort vezet, előadásokat tart, nemzetközi szinten is elismert sneaker-szakértő. Ebben a témában 14 évesen jelentetett meg könyvet, a rá néhány évre pedig a következő kötete – a Kintsugi, a márkák hivatása már németül is hozzáférhető. Egy tolmács, aki a generációk párbeszédét segíti és egy tapasztalati szakértő, aki – bár még nincs 19 éves – máris a legkülönfélébb színpadok népszerű fellépője.