Menü
Bezár ×

Sorensen titka

Minivihar kerekedett a minap Áder János köztársasági elnök újévi köszöntője körül. A szakavatott és zsigeri kritikusok földbe döngölték a szöveget, a social média népe kipellengérezte az előadás módját. Volt, aki felemlegette, hogy egyik korai elődje bezzeg milyen remek szöveggel állt elő, volt, aki szemére vetette, hogy évről évre gyengébb a színvonal.

A hosszúra nyúlt év végi szünet napjaiban Barack Obama elnöki memoárjának első kötetébe felejtkeztem. Egy helyen a saját beiktatási beszédéről elmélkedik, amúgy eléggé kritikusan. Behozza a történetbe Ted Sorensen nevét. Ő egykor John F. Kennedy beszédírója volt, de Obamát is aktívan segítette még az első elnöki kampány során. Sorensen amúgy ügyvédi karrierjét áldozta fel, hogy szó szerint beírja magát a történelembe – beszédíróként.

A Kennedy-nek (Kennedy-vel?) alkotott beiktatási beszéde sokak szerint a legjobb tíz történelmi-politikai megszólalás között van – Abraham Lincoln Gettysburg-i szónoklatával vagy Martin Luther King Jr. “Van egy álmom” szövegével szoros versenyben. A beiktatási beszéd fontos mondatát azok is ismerik, akik Ted Sorensen nevét nem: “Ne azt kérdezzétek, mit tehet az országunk értetek; azt kérdezzétek, mit tehettek ti az országotokért.” És igen, az “Ich bin ein Berliner” fordulat is az ő tollát dicséri.

Sorensent egyszer arról kérdezték, hogyan születik a jó beszéd. Azt válaszolta, hogy amikor leültek Kennedyvel fogalmazni egyetlen cél lebegett a szemük előtt: “Írjuk meg olyan jóra, hogy egy napon majd bekerüljön a legnagyobb beszédek könyvébe.”

Nem mondom, hogy ennyi az egész, de azt állítom, hogy így kezdődik. 

This is what leadership looks like – így kommentálta a megválasztott amerikai alelnök, Kamala Harris Covid-oltásáról készül fotót egy követője a Facebook-ok. Igen, ez (is) a vezetés. Amikor az, akire felnéznek, akiben bíznak, s akitől biztonságot várnak, példát mutat. Nem azt mondja, hogy előre, hanem azt, hogy utánam: vállalom a sebtiben fejlesztett és engedélyezett vakcina kockázatát, mert jelen tudásunk szerint ez az egyetlen, amelyik megmentheti az embert és megmentheti a gazdaságot. 

Mások azt mondják, így a magyar miniszterelnök, hogy majd akkor oltatom be magam, amikor rám kerül a sor. Félreértés ne legyen, ez is a vezetés! – Nem azt mondja, hogy utánam, hanem azt, hogy előre. Nem hisz kevésbé a vakcinában, és nem tudja kevésbé, hogy ez az, ami megment embert és gazdaságot, de félelme erősebb. Attól fél, mit szólnak majd a hívei, ha beelőz a sorban. 

Az egyik oltat, elsőként, a másik átengedi a lehetőséget – két út, két választás – nem csak Magyarországon.