Menü
Bezár ×

A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye

Meggyőződésünk, hogy valamennyiünknek, akik vállalkozásainkkal boldogulni akarunk, ismernünk kell a környezetet meghatározó erőket és megfontolásokat. Következő meghívott vendégünk hozzásegített bennünket ahhoz, hogy ne csak ismerjük, hanem egy kicsit jobban értsük is a “helyet, ahol élünk”.

Dr. Orbán Balázs „A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye” címmel 2020-ban publikált tartalmas kötetet, amely egyszerre vázol történelmi hátteret, mutat fordulópontokat és teszi érthetővé a stratégiai gondolkodás logikáját. Előzetesen arra kértük őt, hogy a találkozónkon arra is adjon választ, milyen (alap)megfontolások határozták meg az elmúlt tíz év kormányzását, s mi következik ebből az előképből a mai Magyarországra és a közeljövőre nézve. Vagyis: milyen megfontolások állnak a kormányzati döntések hátterében, milyen jövőkép határozza meg azt a “testtartást”, amelyet a magyar kormány felvett és tart a (geo)politikai térben.

A beszélgetést egy mindannyiunkat foglalkoztató témával, azaz a mai kormányüléssel kezdtük, de a megszokottól eltérő módon. Mi a kulisszák mögé néztünk be, az ülések pezsgő hangulatát elemeztük. Az aktualitásoknál maradva szóba került az Európai Néppárt, és az átalakuló közbeszerzési rendszer is. Majd áttértünk a meghívóban is meghirdetett témánkra, a stratégiai gondolkodásra és a Dr. Orbán Balázs nevével fémjelzett „A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye” című kötetre. A jövő fürkészéseként, az arra való felkészüléseként lehet a stratégiát talán a leginkább megfogni. Egyfajta képességként, amellyel megerősítjük önmagunkat. Sorvezetők, alapmegfontolások, pártpolitikai logikák, gondolkodási struktúrák is szóba kerültek, amelyek mentén a jelenlegi kormány dolgozik. Az érdekek és értékek egyensúlyáról is beszélgettünk, ahogyan a külkapcsolatok viszonyulási pontjainak alakulásáról és ennek kapcsán a külpolitikai manőverezésről és a politikai őszintétlenségről is.

A tehetséggondozó programok jelentőségével zártuk a beszélgetést. Számos izgalmas kérdést érintettünk, volt mit tovább boncolgatni a beszélgetést követő kapcsolatépítő, üzletfejlesztő kerekasztaloknál.

Beszélgetőtársunk, dr. Orbán Balázs később azt mondta, hogy értékes időt töltött velünk, az onlyCEO Klub egymásra és a világra is kíváncsi közönségével és vendégeinkkel. Ritkán van arra módja, hogy cégvezetőkkel közvetlenül találkozhasson.