Menü
Bezár ×

Az orvoslás jövője és a mesterséges intelligencia

Dr. Meskó Bertalan orvosi jövőkutató neve ismerősen cseng a világban. Nemzetközi egészségügyi konferenciák keresett keynote speaker-e Japántól Svájcig, Európától Észak-Amerikáig. Létrehozója a budapesti bázisú The Medical Futurist-nek, amely egyszerre kutatja, előrejelzi és így formálja is a holnap egészségügyét. Utóbbit például azzal, hogy számos nagyvállalat vezetőit inspirálja a témában, illetve konkrét terveket készít a megbízóinak, köztük külföldi kormányok egészségügyi háttérintézményeinek is. Ők alkották meg azt a rendszert, ami szerint a National Geographic felépítette a népszerű Mars sorozatának egészségügyi képét. Hivatásuk, így vendégünk hivatása is kristálytiszta: Segítség a digitális egészségügyi technológiák megértésében azért, hogy az egészségügy is megérkezzen a 21. századba. Legyen szó akár a megelőzésről, a kórházakról és terápiákról, akár pedig a gyógyszeriparról. Kutatási anyagaikat, online kurzusaikat kizárólag angol nyelven teszik közzé, de úgy fogalmazzák meg, hogy az a vájt fülű bennfenteseken túl a szélesebb, ám még érdeklődő közönség számára is érthető legyen. A The Medical Futurist rendszerszerűen használja a legújabb technológiákat, így a ChatGPT éppen aktuális verziója is “nekik dolgozik”. Talán ezért sem lepődött meg Bertalan, amikor a debreceni egyetem orvostanhallgatóinak egyike a kurzusára beadandó dolgozatát már hónapokkal ezelőtt is ennek segítségével készítette el. Azt, hogy erre a tudós milyen választ adott neki, biztosan meg fogja osztani velünk is.

Meskó doktort arra kértem, hogy a mesterséges intelligencia megértését és az orvoslás jövőjét egyetlen rövid előadásban foglalja össze – lásd még: lehetetlen küldetés -, s utána válaszoljon az ezekkel kapcsolatos kérdéseinkre a színpadon és a kerekasztal-beszélgetésekben egyaránt.

Milyen világban fogunk élni? Mindannyiunkat foglalkoztat ez a kérdés. Ma délután Bertalan a mesterséges intelligencia megértését, az orvoslás jövőjének felvázolását, az orvosi jövőkutatás eredményeinek ismertetését tűzte ki céljául rövid előadásban, amely egyszerre volt tudományos, fantasztikus mégis mindannyiunk számára élvezetes, szemléletes és magával ragadó. Hogyan segítheti a hatalmas adatmennyiséggel „dolgozó” mesterséges intelligencia a szakmai (egészségügyi) döntéshozatalt? Hozzájárulhat a terápiák hatékonyságához vagy akár az egészségmegőrzéshez? Mennyire ismerjük és vesszük tudomásul az MI korlátait és lehetőségeit? Egyáltalán hogyan definiálható a mesterséges intelligencia, milyen szintjei és módszerei léteznek? És ha már tisztában vagyunk mindezekkel, milyen különbségek és hasonlóságok vannak az egyes módszertani megközelítések között? Mindezeknek milyen előnyeik és veszélyeik vannak és miért fontos ezekkel az információkkal tisztában lennünk a mindennapjain során? Többek között ezeket a kérdésköröket jártuk ma körbe, és egész biztosan számos kérdéssel, válasszal, és megfontolásra alkalmas gondolattal lettünk gazdagabbak.