Menü
Bezár ×

 

Inspiration

Ösztönöz, sarkall, lelkesít, felzaklat, sugalmaz és teremt. Az inspirációnak óriási ereje van. Bármilyen sikeres vállalatot vezet is valaki, jellemzően többre vágyik: keresi a kihívást, keresi a következő megmérettetést. Az új üzleti sikertörténetek kivétel nélkül inspirációval kezdődnek: ötlettel, sugallattal, megérzéssel. Természetesen az ihlet önmagában nem elegendő – ahogyan azt Thomas Edison óta jól tudjuk: „A zsenialitás nem más, mint 1% inspiráció és 99% veríték!”. Fordítsuk meg az idézetet, hiszen éppen ettől zseniális, jól példázza, hogy a 99% veríték, kemény munka önmagában nem hozza meg a várt eredményt. Azaz az inspirált és inspiráló vezetők nem keményebben, hanem okosabban, kreatívabban dolgoznak.

A The Sunday Times két évtizede készíti el a „Best Companies to work for” felmérését, amely tanulmány szerint évek óta az „inspirált vezetőség” élen jár abban, hogy az alkalmazottak elkötelezettek legyenek, jól érezzék magukat a munkahelyükön és ezáltal produktívabban, önmagukban rejlő potenciált maximálisan kiaknázva végezzék munkájukat.

Inspiráló üzleti vezetők

Az inspiráló üzleti vezetők meghaladják a hagyományos vezetői megközelítéseket. Megtestesítik a feltörekvő gondolkodásmódot és olyan készségeket, mint az alázat, az empátia és a tanulási képesség. Ők az innováció mozgatórugói, és meghatározzák a munka jövőjének ütemét. És ők a felelősek azért is, hogy egy olyan vállalati kultúrát és irányítási, javaslattételi rendszert és vezetési struktúrát alakítsanak ki, amely inspirációra ösztönzi valamennyi munkavállalóját – hiszen bárkitől származhat előremutató, kreatív gondolat.

Az inspiráció az embert az apátiától a lehetőségek felé tereli, és átalakítja a saját képességeink felfogásának módját. Az inspirált emberek nyitottabbak az új tapasztalatokra, és elkötelezettek a feladataik iránt, erőteljesebb belső motivációval rendelkeznek, kreatívabbak, magasabb az önbecsülésük és alapvetően optimistábbak. Egy olyan vezetőnek tehát, aki valóban inspirálja munkavállalóit a legjobb teljesítmény elérésére, kevés problémája lesz a fizetési igényekkel, a személyzet megtartásával vagy a belső viszályokkal. Egy túlfeszített, kiégett vezető azonban sosem lesz inspiráló.

Éppen ezért a vezetőknek elegendő teret kell biztosítani arra, hogy feltöltsék inspirációs készleteiket. Ennek színtere lehet egy üzleti tanácsadóval eltöltött óra, egy gondolatébresztő előadás, egy tanulságos üzleti történet.

Sokoldalú előadók, előremozdító inspiráció

Munkám során számos inspiráló történettel rendelkező közéleti embert, nagy álmokkal rendelkező üzletembert, a fényesebb jövőnkért dolgozó kutatót, startupert, bátor befektetőt, izgalmas személyt ismertem meg. És van szerencsém őket bemutatni az egymásra és a világra is nyitott felsővezetőknek. Az inspiráció egy olyan tényező, amely hegyeket mozgathat meg és megváltoztathatja az egész életünk irányát. Olyan energiákat és lelkesedést szabadít fel, amelyet a legnehezebb és legnagyobb kihívást jelentő időszakokon is képes átsegíteni. Én segítek megtalálni azokat az előadókat, beszélgetőpartnereket, akik segítenek ebben a szervezetek, vezetőik és munkavállalóik számára.

Az inspirációnak
óriási ereje van

Többek között én felelek a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közösségének inspiráló tartalmaiért. Ez egy olyan kizárólag felsővezetőkből álló szervezet, ahol az üzleti kapcsolatépítés, a tapasztal- és tudásmegosztás mellett nagy hangsúlyt fektetünk a megfelelő és előre mozdító inspiráció biztosítására is. Büszkén mutatom be, hogy többek között milyen beszélgetőpartnereim osztották meg tanulságos, szívszorító, kihívásokkal és tanulságokkal teli történeteiket a közösséggel. Előadásokon, tréningeken és a közösségi média felületeimen én magam is megosztok inspirációval kapcsolatos tartalmakat. Az inspiráció bármikor “aktiválható”. Vágjunk bele!