Menü
Bezár ×
Kilépés

4PbyYWC

avagy menni vagy maradni? Egy módszer a tisztánlátásért

Túlságosan ritkán és esetlegesen értékeljük a helyzetünket: inkább sodródunk, mintsem tudatos döntések révén haladnánk a céljaink felé. Külső erőktől várjuk sorsunk fordulását, mintsem saját erőnkre támaszkodunk. Inkább megkíméljük az elménket az alaposabb vizsgálódástól, mintsem harag és elfogultság nélkül értékelnénk a pillanatot.

Nézzünk egy mindennapi beszélgetést, amelyben megkérdeznek arról, jól érzed-e magad a munkahelyeden! Vérmérséklettől függően válaszolunk őszintén és hosszan. De mi a helyzet, ha saját magunkat kérdezzük ugyanerről? Hogyan döntünk arról, hogy maradunk a munkahelyünkön, vagy másik után nézünk? Miként értékelünk egy új ajánlatot? A 4PbyYWC módszer ezekre a kérdésekre kínál megoldást a munkavállalóknak. A munkaadóknak pedig abban a kérdésben ad segítséget, hogyan tartsa meg az értékes embereket, miként biztosítson nekik vonzó perspektívát, hogyan teremtsen vágyott munkahelyet?

A munkahelyünk, beosztásunk, feladataink megítélésében négy fontos összetevőt különböztettünk meg. Ezek kezdőbetűiből született a módszer neve, a 4P - avagy a pénz, a pozíció, a perspektíva és a privát élet. Rendesen mindegyikhez 20-20 kérdés kapcsolódik, de kezdetnek elegendő, ha az alábbi 5-5-öt megválaszolod.

Ahhoz tehát, hogy tükröt tarts magadnak, gondolkodj el az alábbi kérdéseken, s értékelj egy ötös skálán az alábbi állításokat az alábbiak szerint.

Egyáltalán nem illik a helyzetemre = 1 | Nagyrészt nem illik a helyzetemre = 2 | Ilyen is, olyan is - nem tudok dönteni = 3 | Nagyrészt jellemző a helyzetemre = 4 | Tökéletesen leírja a helyzetemet = 5

Kvíz elindítása
Kilépés

P., mint Pénz.

Attraktív-e a jövedelmem? Elegendő-e ez, vagy további munkák/állások vállalására kényszerít? Törvényes-e? Megfelelő összetevőkből áll-e? Ösztönző-e, vagy éppen öli a teljesítményt? Biztosítja-e, azt az életszínvonalat, amelyet élünk vagy élni szeretnénk. Alkalmat ad-e a takarékosságra? Tervezhető-e a növekedése?

Biztosított-e a kifizetése? Pillanatnyi pénzzavarom esetén ajánl-e a munkáltató valamilyen megoldást? Megállja-e a helyét iparági összehasonlításban?

01
Elégedett vagyok a jövedelmemmel és az összetevőivel (például alapbér, pótlékok, prémiumok, jutalom).
02
A jövedelmem tükrözi a befektetett munkám mennyiségét és minőségét.
03
Rendelkezésemre állnak és elégedett vagyok a béren kívüli juttatásokkal (pl.: helyi utazási bérlet, SZÉP kártya, Erzsébet utalvány, iskolakezdési támogatás stb.).
04
Tervezhető a karrierem, s így a jövedelmem növekedése is.
05
Jövedelmem iparági összehasonlításban megállja a helyét.
Kilépés

P., mint Pozíció.

A névjegyemen szereplő vállalatot és a nevem alatt szereplő titulust büszkén említem-e baráti társaságban? A pozíció valóban azt jelenti-e, amire asszociálnak róla: meg van-e a megfelelő önállóságom, döntési szabadságom, vezetői integritásom, motivál-e a feladatom? A vállalat értékei megfelelnek-e az általam vallottaknak? Amit csinálok, az megfelel-e a tudásomnak?

01
Büszke vagyok a vállalatra, ahol dolgozom.
02
A tudásomnak, képzettségemnek megfelelő a pozícióm.
03
Úgy érzem a pozícióm és a fizetésem összhangban vannak.
04
Hosszútávú céljaim eléréséhez megfelelő pozícióban vagyok.
05
Az öt évvel ezelőtti énem pozitív meglepetésként fogadná a jelenlegi pozícióm.
Kilépés

P., mint Perspektíva

A jelenlegi pozícióm megfelelő lépcsőt jelent-e ahhoz, hogy elérjem a céljaimat? A vállalati környezetet ösztönzi-e a fejlődést, a változást? A vezetőim, munkatársaim inspirálnak-e? Az iparág/vállalat/pozíció révén megszerezhető tudások támogatják-e a fejlődésemet? A megismerhető kapcsolatok hozzásegítenek-e a karrieremhez? A vállalat megfelelő referencia-e a továbblépéshez? Biztosít-e intézményes lehetőséget arra, hogy képezzem magam? Támogatja-e, ha képezném magam?

01
A vállalati környezet ösztönzi a fejlődést, változást.
02
A munkahelyem vezetősége megfelelően inspirál, tanulhatok tőlük.
03
A munkahelyemen megszerezhető tudások támogatják a fejlődésem.
04
A munkahelyem megfelelő referenciát jelent a továbblépéshez.
05
A munkahelyem lehetőséget biztosít számomra, hogy képezzem magam.
Kilépés

P., mint Privát élet

A jelenlegi pozíció mellett kiteljesíthetem magam az élet más területein: család, szabadidő, civil tevékenység. Ösztönöz, támogat, vagy csak tűri, ha ezekben sikereim vannak? Jut-e elegendő időm a regenerálódásra? Választhatok-e a szokványostól eltérő foglalkoztatási módokat étmenetileg, hogy túljuthassak magánéleti nehézségeimen? Dolgozhatok-e otthonról, részmunkaidőben vagy rugalmas beosztással?

01
A munkám és a privát életem között számomra megfelelő egyensúly van.
02
Választhatok a szokványostól eltérő foglalkozási módokat (részmunkaidő, távmunka, rugalmas munkaidő).
03
Jelenlegi munkahelyemen rugalmasan kezelik az előre nem tervezhető eseményeket (pl.: hozzártartozók ápolása, orvos, gázleolvasás van stb.)
04
A családom a támogatja a jelenlegi munkámat.
05
A munkám a hobbim, szívesen áldozom erre akár a szabadidőmet is
Kilépés

Mit mutat a tükör?

Nagyon nem érzed jól magad a munkahelyen és a pozíciódban. Úgy tűnik, hogy a munka inkább kötelezettség és teher, ahol sem az előrelépési lehetőségét, sem boldogságot nem találsz. Ez önmagában nem baj, mert könnyen lehet, hogy ettől még az élet más területein kárpótolod magad. Mindazonáltál érdemes elgondolkodni, hogyan tehetnéd vonzóbbá a jelenlegi munkahelyed, vagy hogyan tehetnél szert egy másikra. Érdemes körülnézni az ismerőseid között, biztosan tudnak neked olyat ajánlani, ahol jobban megtalálod a számításodat.

Nagyon úgy tűnik, hogy nem érzed jól magad a jelenlegi munkahelyeden. Ez rányomja bélyegét közérzetedre, hangulatodra. Valószínűleg itt az ideje, hogy változz, változtass. Semmiképpen sem egyik napról a másikra, de hosszan húzni sem érdemes a döntést. Legyen alapos a tervezés és körültekintő a kivitelezés, de itt az idő, hogy helyre tedd az életed és helyedre kerülj a munkádban is. Fontos tudatosítanod magadban, hogy a jelenlegi kudarcélmény nem ellentéte vagy éppen kizáró oka a további sikereknek, sőt, az oda vezető út szerves része. Tanulj belőlük, használd fel ezt a tapasztalatot úgy, hogy a következő munkahelyeden maximálisan megtaláld számításaidat. Mielőtt nekiállsz munkát keresni mindenképpen írd össze magadnak, hogy mely tényezők fontosak a számodra, hogy pontosan lásd milyen pozíció való számodra. Itt nem csak és kizárólag a számszerűsíthető dolgokra kell gondolnod, hanem a fejlődésre, az énidőre, a kihívásokra. Ne feledd, a munkakeresésben épp úgy, mint az élet többi területén fontos a rugalmasság, az alkalmazkodás képessége, a fókuszáltság. Jó hír, hogy mindezen tulajdonságok nagyon jól fejleszthetőek.

Már nem kiált gyors döntésért a helyzetet, de még nem dőlhetsz hátra. Lehet, hogy olykor úgy érzed nem vagy maradéktalanul elégedett a jelenlegi munkahelyeddel, pozícióddal, de fontos, hogy ne csak olyan fába vágjuk a fejszénket, amellyel biztosan elbírunk. Ez egy kényelmes megoldás lenne, de az öröm, amit a jól végzett munka okoz, nem lenne maradéktalan azért, mert nem jutottunk el a határainkig. Úgy tűnik, hogy jelenleg éppen annyit terhet, kockázatot vállalsz fel, amennyit el is bírsz. Lehetnél egy kicsit bátrabb? Váltás helyett próbáld újra felfedezni a szakmád, a munkád szépségét. Ha úgy érzed belefásultál a mindennapokba változtass pici, apró lépéseket a napi rutinodban, a munkavégzésed, a kommunikációd stílusán. Újíts és teszteld magadat. Lehet, hogy a képzeletbeli korlátaid a valóságban nem is léteznek. Mit tudnál jobban, hatékonyabban csinálni? Mit tudnál tenni annak érdekében, hogy jobban érezd magad a munkanapok során? Milyen új képzésekkel tudnál hozzájárulni önmagad nagyobb szakmai sikeréhez? Hogyan tudnál hatékonyabb munkakapcsolatot kiépíteni kollégáiddal? Ezekre próbálj válaszolni elsőként. Olvass, inspirálódj! Sokat segíthet az is, ha megváltoztatod a munkán kívüli életviteledet is. Kezdj el sportolni, ha sportolsz, próbálj ki egy új sportágat. Táplálkozz egészségesen. Szervezz közös programokat a barátaiddal, családoddal, szakíts időt a megfelelő minőségű és mennyiségű töltődésnek. Ha fittebb, pozitívabb vagy, nagyobb eséllyel találod meg újra a munkád szépségét, és jobb célokat tudsz kitűzni magadnak. A célkitűzés a kulcs! Elérhető, lépésekre bontható, megvalósítható célokra van szükséged! A célkitűzés tanulható! Ne add fel, ha az elején nem megy könnyen. Kérj segítséget!

Gratulálok! Úgy tűnik, hogy a megfelelő helyen vagy. Amellett, hogy kiteljesedsz a munkahelyeden, lehetőséged van nem csak szakmailag, de emberileg is fejlődni. Szereted a munkádat, megtalálod benne a számodra szükséges kihívást, és előre lépési lehetőséget. Ugyanakkor a munkád és a jelenlegi pozíciód elegendő teret ad a magáléletedre, és anyagilag is megfelelő szintet biztosít számodra. Tökéletesen meg tudtad teremteni a munkád által a munka-magánélet egyensúlyt. Mindemellett természetes, hogy néha mindannyian megkérdőjelezzük az életünkben, hogy jó helyen vagyunk-e, a megfelelő emberek, munkakörülmények, és kihívások vesznek-e körül minket. Ilyenkor sokat segíthet, ha új feladatok és kalandok helyett az életünkben meglévő pozitív dolgokra kezdünk el tudatosabban figyelni. Összpontosíts a meglévő feladataidra, és gondolkozz azon, hogyan tudod magadból és a helyzetedből a lehető legjobbat kihozni. Mindannyiunkban számtalan kiaknázatlan lehetőség van, de meg tudjuk tanulni, hogyan hozzuk elő magunkból ezeket a rejtett tartalékokat.

Vissza Tovább