Menü
Bezár ×

 

Rólam

Apa, amikor dolgozik, akkor beszélget – minden gyermekem ezt a választ fújta kicsiként, mikor rólam kérdezték őket. Ilyenformán pedig a világ egyik legirigyeltebb emberének tartom magam. Az a dolgom, hogy beszélgessek: hallgassak értőn, válaszoljak okosan, mutassak példákat, keressek párhuzamokat, vegyek rá másokat arra, hogy másképp gondolkodjanak, hogy azután másképp cselekedhessenek.

Önmagunk dicsérete van annyira fontos, hogy ne bízzuk másokra – tartja a mondás, mégis nehéz bárkinek önmagáról beszélnie. Könnyen beszorulunk ugyanis az elbizakodottság, vagy ellenkezőleg: a megmagyarázhatatlan szerénység csapdájába. Ezért ide csak egy linket tennék: akit valóban érdekel, az folytassa ott a böngészést, ahol összegyűjtöttem, amit rólam mondanak azok közül néhányan, akikkel különféle (munka)kapcsolatba kerültem az elmúlt években, sőt évtizedekben. Azonban a feladatot mégsem kerülöm ki.

Néhány sorban bemutatkozom

Tizenkét éves koromig pontosan tudtam, mi akarok lenni. Sakkvilágbajnok. Akkor azonban egy budapesti döntőn asztalhoz ült egy korengedményes versenyző. Az akkor még ismeretlen, de hamarosan sakktörténelmet író legidősebb Polgár lány könnyű kézzel fektetett két vállra. Ő biztosan nem emlékszik rám, pedig az én életemben fordulópontot hozott. Ott és akkor abbahagytam a sakkot, s azóta csak sodródom…

A történet eleje igaz, a vége nem. Az a bizonyos parti tényleg ráébresztett arra, hogy miben nem vagyok elég jó: a sakkban. Kaptam viszont egy új feladatot: megtalálni azt, amiben jobban, vagy még inkább: a legjobban teljesíthetek. Ezzel gyürkőzöm azóta, s azt hiszem, hogy elég jól haladok.

Mivel foglalkoztam eddig

Tizenkét évet dolgoztam újságíróként, szerkesztőként, lap- és könyvkiadóként – megismertem és ki is ismertem a nyilvánosság színtereit, szabályait és összefüggéseit. Végigéltem a rendszerváltás korai éveit országos lapoknál, majd gondjaimra bízták a marketingkommunikációs szakma akkor indult lapját. Ennek révén ott voltam a marketingkommunikáció iparág és az infokummunikáció fejlődésének mérföldköveinél. Alapítottam díjat, szerkesztettem könyvet, zsűriztem sokat, szerveztem konferenciát, szövetséget – láttam számos felemelkedést és bukást.

Hasonló hosszúságú időt töltöttem a márkaépítés és a kommunikáció világában az ügynökségi oldalon tulajdonosként, ügyvezetőként, stratégaként és tanácsadóként. Kampányok, bevezetések, public relations, média- és reputáció-menedzsment, válságkezelés, márkaépítés- és fejlesztés volt a dolgunk Magyarországra érkező nemzetközi vállalatok és a hazai alapítású cégek megbízásából.

Mivel foglalkozom napjainkban

Korábban ezzel párhuzamosan, az utóbbi évtizedben pedig túlnyomó részben személyes vezetői tanácsadással foglalkozom. Rendszeres találkozókat, tréningeket, személyes márka megfogalmazást és képviseletet, váltáshelyzeti konzultációt és válsághelyzeti megoldásokat ajánlok elsőszámú – és felsővezetőknek. A körülöttünk lévő gazdasági-politikai környezet meg- és kiismerését (üzleti) döntéshozóknak, stratégiai programokat az azt igénylőknek, segítséget a nyilvános megszólalásban az abban érdekelteknek. Együttműködés-fejlesztést és csoportmenedzsmentet, inspirációs programokat vezetői team-eknek. Értékalapú kapcsolódást személyeknek, csoportoknak és közösségeknek. Megszállottan hiszek a példák és a történetek erejében, ezért változatos terepeken és csodálatra méltó emberekkel dolgozom az inspiráció meg- és szétosztásán.

Tanácsadói tevékenységem mellett 2020-ban csatlakoztam a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közösségéhez a tartalomért és a tartalomfejlesztésért felelős partnerként. Horváth Jánossal, az cég vezérigazgatójával pedig közösen alapítottuk meg az onlyCEO Klubot, amely egymásra és a világra is nyitott elsőszámú vezetők találkozóhelye.

Békefi Gábor
vezérigazgató, Dreher Sörgyárak Zrt.

„Csabával az elmúlt évtizedekben több viszonyrendszer keretében dolgoztam együtt. Voltunk ügynökség-kliens viszony két pólusán, megtapasztaltam őt közösségalapítóként és annak formálójaként és részt vettem vendégként olyan üzleti közösség találkozóján, amelynek szellemi vezetése volt Csabára bízva. Mindig az a benyomás alakult ki bennem, hogy Csaba a szellemi ötletek kifogyhatatlan tárháza. Egy ötletember, aki nem csak ötletel, hanem végig is viszi ötleteit. Ebben számomra úgy marad a hétköznapokban hiteles, hogy saját életében mutatja, hogy az általa hirdetett elveket meg lehet valósítani.”

Csermely Ákos
producer (Média Hungary, Internet Hungary, Digital Hungary)

“A legnehezebb az önállóságban talán az, hogy belülről nézve nem (mindig) objektív az a kép, amit magunkról látunk. Ráadásul a külső kontroll és tesztelési lehetőség nélkül a legjobbnak tűnő ötleteik és fájdalmas vereségbe torkollhatnak. A jó tanácsadó olyan rezonőr, aki egyszerre szellemes és odaforduló, miközben ismeri az én üzleti környezetemet és az én belső rezdüléseimet is. Értőn és megérthetően kritizál azért, hogy magam jöjjek rá a megoldásra. Csaba ilyen. 1995 óta sok-sok beszélgetésünk volt – éttermi asztalnál, irodai székeken vagy éppen egy erdőben sétálva – és ha rajtam múlik számos hasonló lesz még.”

Dr. Meskó Bertalan PhD
orvosi jövőkutató, The Medical Futurist alapítója, The Medical Futurist Institute igazgatója

„Csaba az őszinteségével, lazaságával és tapasztalatával játszi könnyedséggel épít közösségeket élőben és virtuálisan is. Képes összetartani olyan csoportokat, aminek tagjai sosem ismernék meg egymást, ha nem ismernék Csabát. Világlátott egyéniség és a mindenki által vágyott tanácsadó is, mivel mindig tudsz arra számítani, hogy ő már látott olyan helyzetet, amivel most küzdesz és lesz is ötlete, javaslata. Az örök kíváncsi, aki minden nap tanulni akar valamit és azt is meg akarja tudni, hogy te mit tanultál ma.”

Gazsi Zoltán
ügyvezető, Eisberg Magyaroszág Kft.

 „Mi tényleg egy tálból cseresznyéztünk. Csabával még alig egy éve ismerjük egymàst, de sokszor az az érzésem, korábban valahol, valamikor nekünk volt már dolgunk… Első találkozásunk pont a karanténos idők kezdetére esett. Jött hozzám interjút készíteni egy MVÜK beszélgetésre, és lakásunk teraszán eszegettük a ropogós cseresznyét, amit a lányomnak hozott ajándékba. Gondoltam, ügyes marketinges. Később rájöttem, ő ilyen, úriember. Gyorsan elszaladt az idő, beszélgettünk mindenről: a főzésről, borokról, könyvekről, cégekről, nőkről, férfiakról, a világról, politikáról. Hajóztunk egyik vízről a másikra, és a csónakunk úgy szelte a vizet, hogy nem is egyeztettük, ki mikor, merre lapátol. Valahogy magától kialakult. Csabával beszélgetni igazi élmény, művelt, sokoldalú ember, szerteágazó kapcsolatrendszerrel, mely folyamatos inspirációjának egyik forrása. Kíváncsi, figyel, jókat kérdez, tud hallgatni, és tud beszélni is. Felajánlotta, írjunk közösen egy könyvet. Lehet, hogy semmi nem lesz belőle, de sokszor eszembe jut. Csaba mindig tud meglepetést okozni.”

Herczeg Ágnes
borszakértő, borturisztikai tanácsadó

„Csabával való közös munka során helyére kerültek a dolgok a vezetői szemléletemben, és így a vállalkozásomban is, melynek köszönhetően sokkal nagyobb hatékonysággal és eredményességgel tudok dolgozni. A tűpontos fókuszálás, a megfelelő kérdések megtalálása (és megválaszolása), valamint a “fordított tervezés” csak pár olyan technika, amelyet neki köszönhetően sajátítottam el, és használok sikeresen a mai napig.”

Hlavay Richárd
certified Lego® Serious Play® facilitátor, tréner

“Mindig is hittem a kérdések erejében, és van úgy, hogy az ember tudja szüksége volna egy, vagy két jó kérdésre, csak nem találja őket, mert meglapulnak a hétköznapi rutin háta mögött. Az is megvan, hogy a kérdés ott áll feszes vigyázzban, csak fel kellene tenni, de nem megy. Ha a közös munkára gondolok, ami 52 évesen egy komoly pályamódosítást eredményezett, nagyon kellett, még épp jókor, akkor Csaba kérdései jutnak eszembe. Némelyikre azonnal volt válasz, némelyikre még ma is keresem, de legalább megvan, vagyis megvannak, feltette, feltettük őket, már csak a válaszokat kell megtalálni, megfogalmazni.”

Kende-Hofherr Krisztina
üzletasszony, producer, a TMC Managament tulajdonosa, motivációs előadó

„Csabával mára több év barátság köt össze, mint amennyit nélküle töltöttem az életemben. Minden közösségnek szüksége van az ő bölcsére. Csaba ilyen. Végtelen tájékozottságával és műveltségével mindig tudja egy adott helyzetben a megfelelő vonatkozó precedenseket és érdekességeket és úgy mutat utat, hogy nem mond, inkább beszélget, nem irányít, inkább csak hallgat, még inkább jól kérdez. Különös képessége van arra, hogy átlássa az akár folyamatosan változó erőviszonyokat is és megfelelően kezelje ezeket és arra is, hogy kihozza beszélgetőpartneréből a benne rejlő maximumot.”

Kisgergely Dániel
ügyvezető igazgató, Fressnapf Hungária Kft.

„Beszélgetéseinknek kettős fókusza volt: a szakmai élmények (rosszak és jók is) és az élmények gazdájának ezekhez viszonyulása. Az igazgató testületből kiemelt, friss vállalatvezetőként – a pandémiával terhelt kezdeti időszakban – a fő, meghatározó élményem a bizonytalanság volt – nem a döntések meghozatalában vagy az üzleti stratégia, operáció szintjén, hanem a szerepköröm pontos definiálásával kapcsolatban: Mekkora parkettát érdemes betáncolnom? Hol és mekkora szerepe van az érzelmeknek, erkölcsnek, közösségépítésnek, kollégák fejlesztésének? Az érzelmileg és intellektuálisan megterhelő szerephez honnan szerzek majd muníciót nap mint nap, hogy ne a kiégés, hanem a kiteljesedés irányába vezessem az új utam? Ezekre és az ezek után esedékes „Hogyan…?” jellegű kérdésekre kerestünk és adtunk Csabával együtt válaszokat. Mindenkinek, aki úgy érzi növekvő mozgásteréhez és egyre jelentősebbé váltó szerepéhez új keretrendszerre, viszonyulási pontokra van szüksége, jó szívvel ajánlom Csabát, aki kiváló partner az end to end, koncepciózus gondolkodáshoz, eszmecseréhez!”

Kozák Ákos PhD
szociológus

„Valószínűleg én dolgozom a legrégebben Csabával a partnerei közül, negyedszázadnál is hosszabb ideje. Az azonban biztos, hogy mindannyian elégedettek vagyunk vele. Közöttünk ez nem munkakapcsolat, hiszen nekem barátom, partnerem és tanácsadóm is egyszerre. Tudom, hogy a kapcsolatnak ez a bizalmi jellege másoknál is kialakult, Csabával csak így érdemes “együtt gondolkodni”, kooperálni. Mindegy, hogy minek nevezi a profilját, hogy éppen mi áll érdeklődésének homlokterében, Csaba mindig is kamatoztatni fogja azt a képességét, ami a feszes munkarendben megvalósított termékeny gondolkodást inspirálja. „

Liptai Judit
sales és marketing igazgató, Danubius Hotels Group

„Tűpontos kérdések, mindig bele a céltábla 10-es mezejébe. Tanácsadó, de nem tanácsot ad, inkább addig piszkál, míg ki nem mondod, míg Te magad rá nem jössz. Tréningjein kihozza belőled a maximumot, előadásairól garantáltan személyre szabott üzenetekkel, fájdalmasan őszinte felismerésekkel távozol. Békeidőkben inspirál, bevon és ott tart, összehoz és megnevettet, épít és rávilágít. Válságban kommunikálni tanít, megtámaszt, biztat és kiegyenesít. Tisztul a kép, izmosodik a brand ahol és amíg Ő ott van.”

Mihók Attila
ügyvezető igazgató, Ringier Kiadó Kft. (2011.)

„Ha jól emlékszem, hat hónap után döntöttünk úgy közösen, hogy elértük azt, amit akartunk. Sem a piac nem lett jobb, sem a válság nem lett kisebb, sem pedig az egyéb körülmények nem változtak meg pozitívan. Én változtam. Nagyon sokat. Úgy is fogalmazhatnék, hogy Csaba fejezte be azt, amit a szüleim elkezdtek. Nagyjából 15 éve éltem már a saját életemet, saját egzisztenciát teremtettem, családot alapítottam. Mégis, az “Iglódi-féle iskolában” nőttem fel igazán. Megtanultam kezelni a pozitív és a negatív hatásokat. Megtanultam, hogyan tudom továbbra is a saját magam útját járni tudatosan, úgy, hogy ez kifele, de legfőképp befele is pozitívan hasson. Csaba nem mondja meg neked, mit tegyél, de segít abban, hogy megtaláld az egyensúlyt, hogy megtanuld értékelni és értékén kezelni azokat a hatásokat, amelyek érnek. Hogy ne értékeld túl sem a sikereket, sem a kudarcokat. Hogy ne kapj infarktust és ne égj ki. Hogy egyensúlyban legyél önmagaddal, ne tudjanak kibillenteni, de ne is szállj el. Hogy megtanuld a saját magad útját járni, hogy tudatosan építs az értékeidre, hogy figyelj arra, hogy ezeket az értékeket más is lássa, hogy önmagad, a saját neved a branded, és veled együtt az is épül. Ez pedig legalább olyan fontos, mint az üzleti sikerek: a turnover, a piaci share, az EBITDA-arányos nyereségráta, EPS, ROI, ROE, ROS és társai.”

Pálinkás Zsolt
Chief Operating Officer, Tesco Central Europe

„Szerencsésnek tartom magam, hogy ismerem Csabát és volt lehetőségem közelről dolgozni vele. Sokáig gondolkodtam rajta, hogy szükségem van-e coachra és ha igen, belevágjak-e. Rendkívül fontos volt számomra, hogy hiteles szakemberhez forduljak, aki máshogy gondolkodik, új perspektívából világít rá a dolgokra és aki kihívást támaszt elém. Csabával senki se számítson szokványos beszélgetésre, bájcsevejre vagy hosszú bemelegítésre – ez nekem már az első beszélgetés alatt világossá vált, tökéletes érzékkel, a szó jó értelmében kizökkentett a komfort zónámból, és éreztem, hogy alaposan meg fogja dolgoztatni a szürkeállományom. Csaba pontosan tudja, illetve rávezet, mire van leginkább szükséged, támogat, inspirál és noszogat az út során, hatalmas magabiztossággal – látod és érted is miért és hogyan kell fejlődnöd, segít felnőni a feladathoz – önmagadhoz! Tiszta szívvel ajánlom Csabát mindenkinek, aki kihívás előtt vagy alatt áll, vagy éppen csak megrekedt az úton – nem fog csalódni. Fontos, mielőtt belevágnál tudnod kell, hogy nem lehet félig csinálni – nincs értelme és Csaba nem is fogja hagyni!”

Pistyur Veronika
a Bridge Budapest ügyvezetője, az Oktogon Ventures vezető partnere

„Mindig irigyeltem azokat az embereket, akikért sorban állnak, hogy beszélgethessenek velük. Olyan bizalmi viszony kialakítására képesek, amelyben van minden, ami egy erős támogató kapcsolathoz kell: intellektus, érzékenység, figyelem, őszinteség, lojalitás, konstruktív kritika, ötlet, tapasztalat és realitásérzék. Csaba ilyen beszélgetőtárs. Akkor is az ember fejében van, amikor fizikailag nincs jelen.”

Rubin Kata
kommunikációs tanácsadó, a Red Lemon ügynökség alapítója és korábbi tulajdonosa

„A minap olvastam egy írását a Your Way Consulting Facebook oldalán az egészséges önzésről. Betalált. Ahogy már oly sok mondata „betalált” az elmúlt évek alatt. Azon túl, hogy művészi tökéletességgel teszi egymás után a szavakat és formálja azokat mély tartalommal bíró mondatokká, amelyeket élmény olvasni, sorainak szinte mindig van egy rejtett (vagy kevésbé rejtett) plusz üzenete is. Hogy miért éppen ezt az írást emelem ki, amikor róla beszélek? Mert számomra ez ő maga. Csaba tud valami olyat, amit nagyon kevesen: valóban szeretni és élvezni az életet, tartalmassá tenni az önmagára fordított időt. Meggyőződésem, hogy az ő sikere éppen ennek köszönhető. Hogy ő jól van. Hitelesen pedig ki más adhatna tanácsot, mint az, akiről tudod, látod és elhiszed: ő valóban így él. Ő nem az, aki bort iszik és vizet prédikál. Tőle a legjobb bort kapod, a legszebb pohárban. És Csaba egy pohár jó borral tényleg bármikor szívesen lát, az ital mellé pedig valódi, értékes beszélgetést kap az, aki a vendége lehet. Vendégei pedig vannak. Ha épp nem a covid árnyékában élünk Csabáék otthonában rendszeresen izgalmas és változatos társaságok fordulnak meg. Szereti és ismeri az embereket, hatalmas tapasztalata egészen biztosan ennek is köszönhető, hiszen oly sok és változatos beszélgetésen van túl, amelyet csak nagyon kevesen mondhatnak el magukról. Nem véletlen, hogy számtalan olyan „nagy kaliber” fordul hozzá tanácsért, akikről azt gondolnánk: neki aztán nem kell sem életvezetési, sem szakmai tanács. Csaba azonban hozzátesz az életükhöz, vagy épp megkönnyíti azt. Ő az, akitől én is bármikor merek kérni, hiszen tudom, hogy nem azért segít mert úgy illik, hanem mert ő minden pillanatát élvezi annak, ha másnak segíthet. Azért ad tanácsot, mert tényleg jobbá akarja tenni mások életét és azért hiteles minden szava, mert a saját tanácsait látod visszaköszönni az ő életében.”

Soltész Gergő
elnök-igazgató, Ostoros Családi Pincészet

„Csaba megkeresett, hogy az újonnan induló honlapra írjak néhány mondatot. Másoktól azokat kérdeztem volna: rendben, de milyen lesz a honlap felépítése, kik írnak még rajtam kívül, stb. Most ez elmaradt. Az Ő esetében tudom, hogy mindig jól átgondolt, profin kivitelezett, amibe belevág és olyan embereket gyűjt maga köré, ahol büszkeség a csapat tagjának lenni.”

Steigervald Krisztián
generációs szakértő, STEIGEN Consultancy Kft.

„Azt írja Csaba, hogy egy jó kérdés nem csodaszer, de attól még hathat. Nos ezeknek a kérdéseknek a mestere Csaba. Jó időben, jó helyen beszúrt kérdés, ami ott és akkor elgondolkodtat és előre visz. Legalábbis azt hiszed, mert akkor jön a következő kérdés, hogy előbb-utóbb célba érj.”